Hoe een architect ons duizenden euro’s hielp besparen

zolderverdieping zonder trap

De zolder -zonder trap- waarvan we bij de koop heel optimistisch dachten ‘hier kunnen we makkelijk drie slaapkamers maken!’

Gastblog door: Caroline

We hadden een huis gekocht. Het was geen ‘af’ huis, maar een verbouwing leek ons geen probleem. We zijn praktisch ingestelde mensen, en niet lui, bovendien. We wilden een nieuwe keuken, de houten vloer moest gerestaureerd. En op de zolder wilden we een bovenverdieping met drie slaapkamers. Dat is ons in een paar maanden tijd gelukt maar we zeggen nu nog regelmatig tegen elkaar: “hoe hadden we dit in vredesnaam overleefd zonder de hulp van Albert als onze architect?” Hij was -soms bijna letterlijk- onze lifesaver. 

Het stof van al het werk is inmiddels neergedaald en we zijn drie slaapkamers (+trap) en veel verbouwingslessen rijker. Altijd meerdere offertes van aannemers met elkaar vergelijken, bijvoorbeeld. Ook: voor sommige producten is de goedkoopste goed genoeg (wegwerpverfrollers); voor andere dingen loont het om wat meer onderzoek te doen en een duurdere variant aan te schaffen (wandplaten). Maar de belangrijkste les: een architect is er niet alleen voor de mooie details bij het ontwerp van een huis; hij bespaart je ook een paar dozijn slapeloze nachten. En duizenden euros.

Hoe dan, vraag je je af?

 

1. Door je te helpen inzien wat je écht wilt van een huis.

verbouwing bijna klaar

Bijna klaar. Zelf wisten we niet dat dit precies was wat we voor ogen hadden toen we het kochten.

Onze vraag aan de architect begon met een heel eenvoudig: ’we hebben dit huis gekocht, kun je een plannetje maken voor de indeling van de bovenverdieping met drie slaapkamers en een toilet, zodat een aannemer daarmee aan de slag kan?’. Wat we vervolgens kregen, was veel meer dan een tekening en laat zich nog het best omschrijven als puur woongeluk.

Een voorbeeld: Wij hebben een klein kind en daarom kochten we een huisje met een tuin. Toen we besloten dat we een nieuwe keuken wilden, wilden we de kortste weg nemen en dachten: die keuken kan prima op de bestaande plek. De architect zei al snel: ja, dat kan, maar je kunt de keuken ook aan de andere kant van het huis plaatsen. Dan heb je een woonkeuken aan de tuinkant. Het leidingwerk, dat 70 jaar oud was, moest toch vervangen worden dus het kon best een paar meter opschuiven. ”Als de kinderen dan buitenspelen, heb je er altijd zicht op”, was zijn argument. Bijkomend voordeel, zei hij: je hoeft geen muurtje uit te breken. Goed punt.

Besparing

  • Financieel: geen besparing, wel meer kwaliteit voor hetzelfde geld
  • Woongenot: grote woonkeuken met uitzicht op tuin in plaats van kleine keuken met uitzicht op straat. Maar ook: lichtinval door het hele huis door advies over dakramen.

 

 

2. Door mee te kijken naar de offertes van aannemers.

De juiste deuren, de juiste methode voor het doortrekken van de wanden.

Aannemers hebben niet altijd hetzelfde belang als jijzelf. Zij hebben een bedrijf te runnen; jij wilt een huis met veel woonkwaliteit. Met een deur die lang meegaat, bijvoorbeeld. Of een wand die geluidsdicht is. En zo’n deur die ook over 10 jaar nog netjes rechtop staat, of een wand waardoor je het gesnurk van je kind niet hoort, die kost meer. Een aannemer die een totaalprijs aanbiedt, zal er niet bij gebaat zijn die betere deur of geluidsdichte wand in zijn offerte mee te nemen. Of te kijken naar isolatiemateriaal dat duurzamer is. Andersom zal hij misschien ook voorstellen dingen wel te doen die technisch niet nodig zijn. Een vloer eruit slopen bijvoorbeeld, terwijl verstevigen eigenlijk voldoende is. Een architect wijst je op dat soort uitgaven. En doet je je afvragen of je niet beter nog een keer met de aannemer kunt bellen om te vragen welke deur en wat voor wand je precies krijgt. Of nog beter: hij raadt je aan zélf een materialenlijsten te maken of stelt er 1 voor je op.

Besparing

  • Financieel: 15%. Door weg te strepen wat overbodig was in zowel materialen maar ook werkzaamheden, en slimmer in te kopen, hebben we zo’n 15 % op het totaalbudget bespaard ten opzichte van een van de eerste offertes.
  • Woongenot: hogere kwaliteit deuren, wanden, vloer, etc die langer meegaan. Betere geluidsisolatie en beter binnenklimaat door isolatie met vlaswol in plaats van traditionele materialen zoals glas- of steenwol.

 

 

“Door weg te strepen wat overbodig was en slimmer in te kopen, bespaarden we zo’n 15 procent op het totaalbudget ten opzichte van één van de eerste offertes van de aannemer.”

 

 

 

3. Door te helpen met inkoop.

Door zelf in te kopen, bespaarden we een slordige 20 procent op de eerste offerte.

Zie ook het voorgaande. Omdat we nogal specifieke wensen hadden ten aanzien van de duurzaamheid van materialen maar toch ook wel prijsbewust waren, besloten we de inkoop van materialen zelf te doen. Hoe we dat precies moesten aanpakken, wisten we eigenlijk niet, maar waar mogelijk wilden we materialen gebruiken die lang meegingen en die milieuvriendelijk zijn. Zelf hebben we hier te weinig kaas van gegeten, maar de architect wist ons heel vakkundig te begeleiden door de wereld van isolatiematerialen, verf en vloerplaten en er tegelijkertijd voor te zorgen dat we niet teveel betaalden. Zijn kennis hielp ons ook bij de gesprekken met de aannemer. Wanneer die niet begreep waarom we voor vlaswol in plaats van glaswol hadden gekozen, konden we dat goed beargumenteren. We wilden écht liever een natuurproduct in ons huis dan iets dat energie vreet en jeukt. De telefoontjes met de architect voelden bijna als gratis colleges in duurzaam bouwen.

Besparing: zie voorgaand

 

 

4. Door tijdens de verbouwing een oogje in het zeil te houden.

Het contact met de aannemer deden we meestal zelf. Maar op wekelijkse basis zorgden we ervoor dat we ook contact hadden met de architect, om te kijken of er obstakels waren en of alles inderdaad volgens plan verliep. Als we twijfels hadden, konden we ook tussendoor altijd bij hem terecht voor sparring. Daardoor werden we gesterkt in onze wensen en durfden we de aannemer bijvoorbeeld te vragen een wand er weer uit te halen en opnieuw te doen, omdat het simpelweg niet netjes genoeg was.

Besparing

  • Financieel: minimaal 5000 euro aan dreigende meerkosten voor werk dat onder verantwoordelijkheid van de aannemer viel, maar waar toch discussie over ontstond.
  • Woongenot: strakkere afwerking van wanden en plafonds, voorkomen van onherstelbare fouten in geluidsisolatie en stevigheid en kwaliteit.

Conclusie

Ik denk niet dat we dit huis hadden kunnen kopen als we geen hulp hadden ingeschakeld. Verbouwen kun je weliswaar uitbesteden aan een aannemer, maar wat veel mensen vergeten is dat een aannemer niet onafhankelijk is. Dit hadden we vantevoren niet zien aankomen, en de architect nam ons al die zorgen uit handen. Onze winst is niet alleen uit te drukken in gigantische besparingen, maar ook in een huis dat ons precies past. Het is als een op maat gemaakte jas versus een one-size-fits all exemplaar van een fast fashion modeketen (die na een jaar alweer versleten is). Deze maatjas gaat ons nog jarenlang plezier, warmte en comfort geven.

En slapen? Dat doen we koninklijk in onze nieuwe slaapkamer.

 

Caroline (37) en Sven (40) met dochter Ida (1) kochten in 2017 hun eerste huis. Het rijtjeshuis bood veel mogelijkheden, maar er moest wel direct veel aan gebeuren. Ze besloten al in het huis te gaan wonen terwijl de bouwwerkzaamheden op de eerste verdieping nog moesten beginnen. Na 3 maanden was alles klaar en afgewerkt en namen ze hun nieuwe slaapkamers in gebruik.

 

 

appartementen boumanplein

Appartementen Boumanplein Hardenberg

Het Boumanplein in het centrum van Hardenberg ligt middenin het historisch hart. Grenzend aan het oude postkantoor en de NH kerk, lag het plein er wat verlaten bij. Dat kon anders, vond ik.

Werkwijze

Het oorspronkelijke plan voor de ‘Eiermarkt’ ontstond al jaren geleden, in 2008. Samen met projectontwikkelaar Zweers nam ik het initiatief voor een plan dat dit deel van Hardenberg meer gezicht zou kunnen geven.

Door de crisis werd het plan op een later moment pas gerealiseerd. Ook de doelgroep voor het appartementencomplex veranderde: van ouderen naar starters op de woningmarkt. De vraag die centraal stond, was ‘hoe kun je op historische grond iets bouwen dat past in de omgeving?’

De constructie moest licht zijn, vanwege de bestaande onderbouw. Daarom is voor houtskeletbouw gekozen. In het ontwerp is een duidelijke keuze gemaakt voor modern in plaats van historiserend (het kopiëren van historie). Daarmee contrasteert het appartementencomplex met zijn omgeving, zonder dat het zich afzondert.

Resultaat

In september 2015 is het project van 8 starterswoningen opgeleverd. Eronder zit winkelruimte, die in de loop der tijd heringericht wordt.

 

bedrijfswoning Hardenberg

Nieuwbouw bedrijfswoning

De opdrachtgever is een groothandel in bevestigingsmaterialen. Hij wilde zijn woning en bedrijfspand situeren op hetzelfde perceel. Ik heb beide panden ontworpen. Het bedrijfspand is in 2013 uitgebreid.

Werkwijze

Het woonpand is noord-zuid gericht. Het ontwerp is erop gericht zoveel mogelijk licht te vangen aan de zuidkant.

Resultaat

Bij het ontwerp van de laatste uitbreiding in 2013 is het bedrijfspand driemaal zo groot geworden.

rijksmonument boerderij collendoorn

Uitbreiding historische boerderij

Een boerderij uit 1861 in Collendoorn was al jaren niet meer bewoond. De familie die de boerderij wilde gaan bewonen, werd geconfronteerd met zeer achterstallig onderhoud. Daardoor was ingrijpende restauratie nodig. Er was 1 belangrijke vereiste: het was een Rijksmonument, dus kenmerkende elementen moesten gehandhaafd blijven.

Werkwijze

De boerderij viel te kenmerken als een ‘streekeigen boerderijtype’. De boerderij had bijvoorbeeld een dwarsdeel (baanderdeuren) aan de zijkant in plaats van aan de achterkant. Dit is een van de redenen dat het tot Rijksmonument verklaard werd.

Om een boerderij op de rand van bouwvalligheid geschikt te maken voor bewoning, moet eerst de bestaande toestand zorgvuldig in kaart gebracht worden. Veel materiaal was vermolmd, en zolders waren niet meer begaanbaar. Vanwege het monumentale karakter moesten alle oorspronkelijke details behouden blijven, danwel in oorspronkelijke staat hersteld worden.

Resultaat

De boerderij is inmiddels helemaal gerestaureerd en bewoonbaar gemaakt, zonder de karakteristieke bouwstijl aan te tasten. De woning is bijvoorbeeld aan de binnenkant geïsoleerd, omdat buitenmuren intact moesten blijven. Om vochtproblemen te voorkomen, is een isolerende cellenbeton binnenspouw gemaakt. Ook de baanderdeuren zijn hergebruikt en historische tegels in het interieur zijn gehandhaafd. Het rieten dak is helemaal vervangen, het erf is heringericht en de schuur is in oorspronkelijke vorm volledig herplaatst.