appartementen boumanplein

Appartementen Boumanplein Hardenberg

Het Boumanplein in het centrum van Hardenberg ligt middenin het historisch hart. Grenzend aan het oude postkantoor en de NH kerk, lag het plein er wat verlaten bij. Dat kon anders, vond ik.

Werkwijze

Het oorspronkelijke plan voor de ‘Eiermarkt’ ontstond al jaren geleden, in 2008. Samen met projectontwikkelaar Zweers nam ik het initiatief voor een plan dat dit deel van Hardenberg meer gezicht zou kunnen geven.

Door de crisis werd het plan op een later moment pas gerealiseerd. Ook de doelgroep voor het appartementencomplex veranderde: van ouderen naar starters op de woningmarkt. De vraag die centraal stond, was ‘hoe kun je op historische grond iets bouwen dat past in de omgeving?’

De constructie moest licht zijn, vanwege de bestaande onderbouw. Daarom is voor houtskeletbouw gekozen. In het ontwerp is een duidelijke keuze gemaakt voor modern in plaats van historiserend (het kopiëren van historie). Daarmee contrasteert het appartementencomplex met zijn omgeving, zonder dat het zich afzondert.

Resultaat

In september 2015 is het project van 8 starterswoningen opgeleverd. Eronder zit winkelruimte, die in de loop der tijd heringericht wordt.

 

bedrijfswoning Hardenberg

Nieuwbouw bedrijfswoning

De opdrachtgever is een groothandel in bevestigingsmaterialen. Hij wilde zijn woning en bedrijfspand situeren op hetzelfde perceel. Ik heb beide panden ontworpen. Het bedrijfspand is in 2013 uitgebreid.

Werkwijze

Het woonpand is noord-zuid gericht. Het ontwerp is erop gericht zoveel mogelijk licht te vangen aan de zuidkant.

Resultaat

Bij het ontwerp van de laatste uitbreiding in 2013 is het bedrijfspand driemaal zo groot geworden.

snackbarnieuwbouw

Nieuwbouw snackbar

In Heemse stond al tientallen jaren een houten snackbar. Toen er een permanente vergunning kwam, was het tijd voor nieuwbouw van een volledig functioneel horecapand. Op een prominente plek.

Werkwijze

Mijn opdracht bestond eruit een plan te maken voor een horecapand op een beeldbepalende plek. Iedereen rijdt er voorbij onderweg naar het recreatiegebied bij Hardenberg, dus de functie moest meteen duidelijk worden voor voorbijgangers.

Resultaat

De snackbar is nu -na jaren ‘tijdelijke’ huisvesting- toekomstbestendig. Het stenen gebouw heeft een zinken dak en is volledig onderkelderd. Hierdoor ontstaat relatief veel werkruimte op een klein oppervlak.

interieur kerk heemse

Uitbreiding kerk Heemse

De Hessenwegkerk in Heemse liep tegen een aantal bouwkundige beperkingen aan. Het liturgisch centrum, maar ook de toren van de kerk, waren gedateerd. Ze waren toe aan een herinrichting: nieuw meubilair, een trapopgang en een nieuwe entree.

Werkwijze

Het eerste project was de herinrichting van het liturgisch centrum en het zalencomplex. Het geheel was toe aan een upgrade. De balustrade van de galerij, bijvoorbeeld, was te hoog. Daardoor hadden niet alle galerijbezoekers voldoende zicht op de voorganger.

Daarna was het torencomplex aan de beurt. De entree -in de toren zelf- was te smal, waardoor bezoekersstromen vastliepen. De toren moest dus opnieuw ingericht en uitgebouwd worden.

Resultaat

Het liturgisch centrum en de toren zijn volledig opnieuw ingericht, inclusief nieuw interieur. De stoelen, tafels en alle andere interieurelementen zijn nu 1 met het gebouw. In de toren komen bezoekers nu binnen in een open entree. Er is een nieuwe trap en een nieuwe galerij. De entree van de kerk is hiermee omgevormd tot een ontmoetingsruimte, die mensen uitnodigt tot conversatie.