appartementen boumanplein

Appartementen Boumanplein Hardenberg

Het Boumanplein in het centrum van Hardenberg ligt middenin het historisch hart. Grenzend aan het oude postkantoor en de NH kerk, lag het plein er wat verlaten bij. Dat kon anders, vond ik.

Werkwijze

Het oorspronkelijke plan voor de ‘Eiermarkt’ ontstond al jaren geleden, in 2008. Samen met projectontwikkelaar Zweers nam ik het initiatief voor een plan dat dit deel van Hardenberg meer gezicht zou kunnen geven.

Door de crisis werd het plan op een later moment pas gerealiseerd. Ook de doelgroep voor het appartementencomplex veranderde: van ouderen naar starters op de woningmarkt. De vraag die centraal stond, was ‘hoe kun je op historische grond iets bouwen dat past in de omgeving?’

De constructie moest licht zijn, vanwege de bestaande onderbouw. Daarom is voor houtskeletbouw gekozen. In het ontwerp is een duidelijke keuze gemaakt voor modern in plaats van historiserend (het kopiëren van historie). Daarmee contrasteert het appartementencomplex met zijn omgeving, zonder dat het zich afzondert.

Resultaat

In september 2015 is het project van 8 starterswoningen opgeleverd. Eronder zit winkelruimte, die in de loop der tijd heringericht wordt.

 

rijksmonument boerderij collendoorn

Uitbreiding historische boerderij

Een boerderij uit 1861 in Collendoorn was al jaren niet meer bewoond. De familie die de boerderij wilde gaan bewonen, werd geconfronteerd met zeer achterstallig onderhoud. Daardoor was ingrijpende restauratie nodig. Er was 1 belangrijke vereiste: het was een Rijksmonument, dus kenmerkende elementen moesten gehandhaafd blijven.

Werkwijze

De boerderij viel te kenmerken als een ‘streekeigen boerderijtype’. De boerderij had bijvoorbeeld een dwarsdeel (baanderdeuren) aan de zijkant in plaats van aan de achterkant. Dit is een van de redenen dat het tot Rijksmonument verklaard werd.

Om een boerderij op de rand van bouwvalligheid geschikt te maken voor bewoning, moet eerst de bestaande toestand zorgvuldig in kaart gebracht worden. Veel materiaal was vermolmd, en zolders waren niet meer begaanbaar. Vanwege het monumentale karakter moesten alle oorspronkelijke details behouden blijven, danwel in oorspronkelijke staat hersteld worden.

Resultaat

De boerderij is inmiddels helemaal gerestaureerd en bewoonbaar gemaakt, zonder de karakteristieke bouwstijl aan te tasten. De woning is bijvoorbeeld aan de binnenkant geïsoleerd, omdat buitenmuren intact moesten blijven. Om vochtproblemen te voorkomen, is een isolerende cellenbeton binnenspouw gemaakt. Ook de baanderdeuren zijn hergebruikt en historische tegels in het interieur zijn gehandhaafd. Het rieten dak is helemaal vervangen, het erf is heringericht en de schuur is in oorspronkelijke vorm volledig herplaatst.