Het Amsterdamse bedrijf Exclusiva, een groothandel in schoonmaakartikelen, wilde een nevenvestiging in Zwolle bouwen. Vanuit die vestiging moet de bevoorrading gebeuren. Daarnaast kreeg het bedrijfspand ook een kantoorfunctie.

Werkwijze

De vraag die de opdrachtgever stelde, ging alleen uit van de grootte van het gebouw en onderhoudsvriendelijkheid. In het voorstel dat ik maakte, ben ik nog een stapje verder gegaan: ik heb het ontwerp zo gemaakt, dat het gebouw klimaatneutraal functioneert. Dat viel in goede aarde, omdat mijn “voorstel precies paste bij de nog onuitgesproken vraag”, aldus de opdrachtgever.

Resultaat

Het project met 1500 m2 magazijn en 800 m2 kantoren is in 2010 opgeleverd. In het gebouw zit geen gasaansluiting: het is immers zelfvoorzienend. De stroom die het gebouw nodig heeft, wekt het grotendeels zelf op. Het gebouw maakt gebruik van warmte/koude-opslag (WKO), betonkernactivering en PV-panelen op het dak. Regenwater wordt afgevoerd op eigen terrein. Ook bij de inrichting van het gebouw is gekeken naar de slimste en meest energiezuinige oplossing. Voor verlichting is bijvoorbeeld gekozen voor LED.